Spring naar de inhoud
(c) ATOP bvba
Home » Wespen

Wespen

[ultimate_spacer height=”25″]

Wespen en hoornaars

(c) ATOP bvba

Wespen bestaan uit een volk met een koningin en een aantal werksters. Een volk bestaat maar één jaar en sterft af van zodra het gaat vriezen. Aan het eind van het zomerseizoen worden er uit bevruchte enkele koninginnen geboren en uit onbevruchte eitjes worden mannetjes geboren, die kort na de paring met komen te sterven. Na paring met meerdere mannetjes overwinteren de jonge koninginnen in schuren, muurholten, spouwmuren  of onder een dak. De koningin kan in haar winterslaap probleemloos bevriezen en ontwaakt pas als ze boven een bepaalde temperatuur komt die pas in het voorjaar wordt bereikt. Dan bouwt de koningin een nieuw nest. Een afgebouwd nest heeft een doorsnede van 20 tot 35 cm en een wanddikte van 2 cm. De nesten worden gemaakt van vezels van platen of droog hout. Naar het einde van de zomer toe begint een nest te vervallen en beginnen werksters lastig te worden voor de mens.

In deze periode kan men perfect wespen vangen met een wespenval waarin men een lokstof gebruikt. Er is een groot verschil van kwaliteit van lokstoffen. De plaats en de hoeveelheid wespenvallen varieert van situatie tot situatie. Ze mogen vooral niet worden opgehangen waar men geen wespen wenst.

Wespennesten worden het gemakkelijkst bestreden met een wespenpoeder. In veel steden of gemeenten in Vlaanderen kan men hiervoor beroep doen op de brandweer.

U weet genoeg en u hebt er genoeg van? Neem contact op met ATOP bvba om uw wespenprobleem effectief op te lossen.