Spring naar de inhoud
(c) ATOP bv
Home » Muizen

Muizen

[ultimate_spacer height=”25″]

Muizen

De naam “muis” wordt gegeven aan allerlei kleine knaagdieren met als bekendste de huismuis, de veldmuis en de bosmuis. Andere muizen zijn de dwergmuis, de woelmuis en de slaapmuis. De spitsmuis en de vleermuis hebben een volledig gebit en zijn dus geen knaagdieren.

De huismuis, zoals de naam het zegt is de soort die je het meest in woningen aantreft. De huismuis heeft een zeer beweeglijke puntige snuit, grote, dunne oren, is slank gebouwd en heeft een zachte, kortharige lichtbruin tot grijszwarte pels. Huismuizen zijn vooral actief in de ochtend en in de late namiddag tot in de nacht.

Een volwassen exemplaar heeft een kop-romp lengte van 8 cm waarbij de staart even lang is als het lichaam. Ze eet 3 tot 5 gram per dag en weegt gemiddeld 25 gram.

Muizen zijn alleseters met een voorkeur voor granen, zaden, wortels, insecten en wormen. Ze eten liefst vet –en eiwitrijk voedsel. Ze kunnen leven zonder drinkwater als hun voedsel voldoende vocht bevat.

Omdat ze de grens van hun leefgebied afbakenen met urine en uitwerpselen veroorzaken ze een typische muffe geur.

In onze streken leven de huismuizen altijd in nabijheid van de mens. Ze zijn eerder nieuwsgierig en zullen niet nalaten om hun gewone kost te laten liggen voor iets nieuws.

Ze kunnen door allerlei materialen heen knagen, hebben een opmerkelijke geur –en tastzin en kunnen zich door openingen van 6 mm wringen. In gunstige omstandigheden kan een vrouwtje tot 60 jongen per jaar voortbrengen.

Net zoals ratten zijn ook muizen voortbrengers van allerlei soorten ziektekiemen. Je bent ze dus liever kwijt dan rijk.

Muizen bestrijden? Neem gerust contact op. We doen het grondig en zijn graag tot uw dienst.