Spring naar de inhoud
(c) ATOP bvba
Home » Motten

Motten

[ultimate_spacer height=”25″]

Motten

(c) ATOP bvba

Motten zijn een soort vlinders maar dan minder mooi. Ze worden ook nachtvlinders genoemd. Ze vliegen snel en overal rond en worden sterk aangetrokken tot een lichtbron. Als u een motje ziet rondvliegen zal die waarschijnlijk gewoon zijn komen binnenvliegen maar wanneer er meerdere van dezelfde soort dag na dag rondvliegen zal u met een plaag zitten.

De kledingmot of textielmot komt voor in kleerkasten, wollen tapijten, vilten hoeden, dozen met textiel,…

De levensmiddelen mot (vruchtmot, cacaomot, meelmot,…) bevindt zich meestal in voedselvoorraadkasten of ruimtes waar noten of schaalvruchten opgeslagen liggen.

Om motten te lijf te gaan moet eerst de bron van voortplanting opgespoord worden. Kledingmotten leggen hun eitjes bij voorkeur op een donkere plek waar ze niet gestoord worden. Levensmiddelenmotten leggen eitjes op eerder vettige plaatsen zoals een zak nootjes, zonnebloempitten of vogelvoer.

De larven zijn dunne, witte, langwerpige rupsjes op zoek naar een plek waar ze kunnen ontpoppen. Het zijn de larven die knabbelen aan uw kleding of textiel, of die uw voedselvoorraad aantasten. Ze leven van eiwitten van wol, leer, bont en dons of van  de voedselvoorraad waarin ze zich tot pop ontwikkelen.

U bent ze liever kwijt dan rijk. Ze vluchten weg van de geur van azijn of lavendel maar bij een ware plaag doet u beter beroep op onze vakkennis.

Aarzel niet om contact op te nemen voor advies of een vrijblijvende offerte om van uw “mottig” probleem at te geraken.

Motmugjes of aalputmotjes

Ze komen voor nabij stilstaand water uit afvoerleidingen of siffons waar etensresten of organisch materiaal kan gisten.  Ze zijn weinig gevaarlijk en steken niet met hun steeksnuit. Ze kunnen hoogstens irritant zijn, vooral als ze in grote getalen voorkomen. Doordat ze zich voortplanten en voeden in een vochtige en organische omgeving kunnen ze in aanraking komen met voor de mens gevaarlijke bacteriën.

De deskundige medewerkers van ATOP bvba staan u graag te woord met preventiemaatregelen zodat u deze beestjes niet meer hoeft te ontmoeten.

Neem gerust vrijblijvend contact op om uw probleem met overlast te bespreken.